photo_2016-08-02_08-43-51

Mazyar Timjani

Mazyar Timjani is Founder/CEO van het INTCC, Iran/Netherlands Trade and Cultural Center. Timjani komt oorspronkelijk uit Iran, maar bracht het grootste deel van zijn leven door buiten zijn geboorteland. Voor zijn studie kunst verhuisde hij al op jonge leeftijd naar Istanbul in Turkije. Het was dan ook in Turkije waar hij in aanraking kwam met handwerk uit Iran dat verkocht werd in Turkije toen hij als student een bijbaan had bij een bedrijf dat handwerk verkocht. Ondertussen werd Timjani ook zelf een zeer verdienstelijk kunstenaar en vergaarde hij vooral in Turkije veel roem
Nadat Timjani afstudeerde, bleef hij verbonden aan het groeiende bedrijf en kreeg hij als voornaamste taak om zich bezig te houden met de import en export van de producten die hij verkocht. Aan de hand van een Nederlands-Turkse partner opende vervolgens in 2000 een tweede vestiging in Amsterdam. Door toenemende drukte werd Timjani in 2003 voor de keuze gesteld om zich te concentreren op één van de twee vestigingen. In 2004 koos hij definitief voor Nederland en verhuisde naar zijn nieuwe thuisland.

In Nederland ontmoette Timjani zijn vrouw, een Iraanse die al langere tijd in Nederland woonde. In 2005 trouwden ze, waarna het stel vier kinderen kreeg. Timjani’s vrouw was overigens de allereerste Iraanse advocaat die in Nederland werkzaam was.

Sinds 2010 geeft Timjani veel advies aan (buitenlandse) bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of bedrijven die producten in Nederland aan de man willen brengen. Daarbij kan hij voor juridische vragen terugvallen op de expertise van zijn vrouw en deed Timjani zelf veel ervaring op in de commerciële sfeer. Nadat verschillende handelssancties met Iran in 2015 werden opgeheven, lag de weg vrij voor Timjani om een bedrijfsplan op te stellen waarbij hij alle expertises wilde combineren.

Dat leverde uiteindelijk de blauwdruk van het INTCC op. Met een winkel vol lokale producten, een eerste etage waar consultancy centraal staat en een tweede etage waar de cultuur van Iran zichtbaar wordt. Daar is met name te zien hoe het gezicht van Iran in de afgelopen jaren veranderd is. Het geeft ook aan hoe zeer Timjani betrokken is bij Iraniërs in Nederland, die hij op al deze verschillende vlakken van dienst is middels het INTCC op de Baanderij.

Timjani vormt in Nederland ondertussen dé verbinding tussen twee werelden en met name twee culturen. Alhoewel hij al 20 jaar niet meer in Iran leeft, is hij altijd op de hoogte gebleven van de zakelijke ontwikkelingen in het land en heeft hij nog altijd een uitermate groot netwerk in Iran. Niet voor niets werd hij een aantal keer ‘non-oil’ exportpersoon van het jaar in Iran.